• Merilna oprema in storitve za večstanovanjske stavbe

  Pogosto zastavljena vprašanja glede delilnikov stroškov ogrevanja

  KAJ JE DELILNIK?
  Delilnik je naprava, ki beleži porabo posameznega radiatorja/ogrevala.

  KAKŠNE VRSTE DELILNIKOV POZNAMO?
  Glede na način odčitavanja ločimo delilnike za:
  – ročno odčitavanje
  – daljinsko odčitavanje.

  KAKO DELILNIK DELUJE?
  Delilnik meri temperaturo ogrevala in okolice, ter na podlagi nastavitev (glede na tip radiatorja) beleži porabo radiatorja na katerem je vgrajen.

  ALI DELILNIK PRIKAZUJE PORABO V KWH?
  Ne, delilnik ne prikazuje porabe v kWh, ker nima sestavnih delov, ki jih ima toplotni števec. Delilnik prikazuje porabo ogrevanja v številčnih vrednostih brez enot.

  KOLIKO STANE ENA ENOTA PORABE?
  Enote, ki jih merijo delilniki nimajo fizikalne vrednosti, in so namenjene samo določanju deleža, ki ga stranka plača, zato jih ni možno finančno ovrednotiti.

  ALI JE DELILNIKE POTREBNO OVERJATI NA PREDPISANO PERIODO (5 LET)?
  Ne, delilnikov ni potrebno overjati in testirati na obdobje 5 let, tako kot je le-to potrebno izvajati pri toplotnih števcih in vodomerih.

  KAKO DOLGA JE ŽIVLJENJSKA DOBA BATERIJE DELILNIKA?
  Življenjska doba baterije delilnika je 10 let.

  KAJ SE ZGODI Z DELILNIKOM PO PRETEKU 10 LET? ALI SE GA LAHKO NADALJE OBNAVLJA (NPR. MENJA LE BATERIJO)?
  Po preteku 10 let je iz tehnološkega vidika smiselno zamenjati delilnik v celoti. Menjava baterije po 10 letih ni smiselna iz sledečih razlogov:
  – Razvoj in tehnologija gredo naprej, zato je ne smiselno uporabljati zastarelo tehnologijo v obdobju naslednjih 10 let, kar pomeni skupno 20 let.
  – Elektronske komponente delilnikov se starajo, čemur se ni možno izogniti, znano pa je dejstvo, da se s časom točnost meritev poslabšuje, zato ni možno zagotavljati predpisanih točnosti meritev.
  – Večina danes vgrajenih delilnikov se odčituje preko različnih sistemov daljinskega odčitavanja, kateri se stalno razvijajo, so iz dneva v dan bistveno naprednejši in zmoglivejši. Dejstvo je, da bo tehnologija vgrajena danes čez 10 let zastarela in verjetno nezadostna za potrebe takratnega časa.

Želite izvedeti več? Imate konkretno vprašanje? Vam lahko pomagamo? Kontaktirajte nas!

Imate vprašanje?